BMR – også kendt som basalstofskifte

BMR-Basalstofskifte
 

Er du i gang med et vægttab? Derfor er BMR relevant

Nu tænker du måske: Hvad er BMR? BMR står for Basal Metabolic Rate, også kaldet kroppens basalstofskifte. Basalstofskiftet er defineret som det energiforbrug, der finder sted, når du er totalt afslappet både fysisk og psykisk, har fastet i 12-18 timer og opholder dig i en behagelig temperatur. Basalstofskifte udregning foregår altså ved, at du kort og godt skal være godt tilpas og have fastet i over 12 timer.

BMR beregningen bruges til at se, hvor meget energi din krop har brug for, hvis den skal holde sig i gang. Hos kvinder og mænd er der tale om en forskellig udregning, da kvindens krop naturligt består af mere fedt og færre muskler end mandens.

 

Beregn BMR & basalstofskifte

Beregn basalstofskifte ved at sikre, at ovenstående forudsætninger er på plads. Din krops basalstofskifte er normalt den største komponent og er en nogenlunde konstant størrelse. Normalt udgør basalstofskifte omkring 50-70 % af din totale forbrænding. En kvinde har et gennemsnitligt basalstofskifte på 1.400-1.500 kcal/døgn, mens en mand ligger på 1.750-1.900 kcal/døgn.
Faktorer, der har betydning for dit basalstofskifte, er følgende:

• Vægt: ved en større kropsvægt vil der være en større energiomsætning

• Alder: jo ældre du bliver, jo mere ændres kropssammensætningen. Væskemængden, muskelmassen og knoglemassen reduceres, mens mængden af fedtvæv stiger relativt. Dit BMR vil altså falde, jo ældre du bliver

• Køn: kvinder har et lavere BMR

• Psykisk: nervøsitet stimulerer en øget adrenalinudskillelse, hvilket øger dit stofskifte.

Der findes online BMR beregnere/BMR calculators, hvor du kan måle dit basalstofskifte og energiforbrug, således du har mulighed for at anvende disse data i din dagligdag og i dit træningsprogram. Basalstofskifte udregning er ikke svært, men du kan gøre klogt i at alliere dig med en person, som ved mere om emnet, og som kan fortælle dig, hvordan du aktivt kan anvende dine data. Udover online beregnere kan kropsanalysevægte også bruges til beregning af basalstofskifte. Vægtene giver et meget præcist resultat, som er langt mere relevant end en online calculator.

 
 
 
 

Hvad er bmr & basalstofskifte

Dit BMR er med andre ord et estimat for, hvor mange kalorier du ville forbrænde, hvis du ikke gjorde andet end at hvile i 24 timer. Det står altså for det minimum af energi, som er nødvendigt for, at din krop fungerer, inklusiv vejrtrækning samt at holde dit hjerte i gang. Dit basalstofskifte omfatter altså ikke kalorier, du forbrænder ved normale daglige aktiviteter eller motion.

Du kan altså få en ret god fornemmelse af, hvordan din krop arbejder, og hvor meget energi den har brug for. Dette kan du blandt andet bruge aktivt, når du eksempelvis lægger en kostplan, hvor dit basalstofskifte er yderst relevant at se på. Basalstofskifte – beregn med fordel dette og husk også at anvend det aktivt. Du kan også anvende dit basalstofskifte i samråd med en personlig træner eller kostvejleder, der kan guide og vejlede dig.

En BMR calculator (kg) er en sikker vej mod et mere vedvarende vægttab, hvor du også kan se på din fedtprocent, BMI og muskelmasse, der alt sammen vil give dig et mere nuanceret billede af din krops samlede sundhed.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *